Dieta wzmacniająca układ immunologiczny
Co powinna zawierać dieta, której celem jest wzmacnianie organizmu? Przede wszystkim powinna dostarczać dużą ilość składników mineralnych i witamin. Dodatkowo powinna zawierać także przeciwutleniacze, a także substancje ochronne pochodzenia roślinnego. W żadnym wypadku nie może w niej zabraknąć owoców i warzyw. Warto sięgać przede wszystkim po sezonowe warzywa i owoce - dostarczają one nie tylko duże dawki witamin i minerałów, ale również substancje aktywne biologicznie. Szczególną uwagę w okresie zachorowań należy zwrócić na witaminę C (obecną w chociażby: porach, selerach, burakach, czy pietruszce) oraz ß-karoten (w który bogaty są warzywa dyniowate, cukinia, brukselka, szpinak, cykoria, czerwona papryka, czy marchew). Warto także spożywać produkty, które dostarczą organizmowi bakterii probiotycznych, które są absolutnie niezbędne w procesie budowania odporności organizmu. Należą do nich fermentowane produkty mleczne oraz produkty kiszone (jak na przykład kapusta, czy ogórki). Warto także spożywać nasiona oraz pestki - źródło selenu oraz kwasów omega-3. Do wzmocnienia odporności od pokoleń stosuje się cytrynę, miód, cebulę, jak również czosnek. Ważnymi elementami diety są także żelazo i kwas foliowy. Można je znaleźć głównie w warzywach liściastych, na przykład: natce pietruszki, szpinaku, rzodkiewce, sałacie, czy fasolach różnego rodzaju.
Zdrowe odżywianie to także zaspokajanie zapotrzebowania kalorycznego organizmu oraz czas jedzenia. W idealnym wariancie powinno się spożywać pięć zbilansowanych posiłków w ciągu dnia w równych odstępach czasu. Owe interwały czasowe pomiędzy kolejnymi posiłkami wynoszą trzy godziny. Warto pamiętać o tym, że zbyt duży deficyt kaloryczny podczas odchudzania lub redukcji może bardziej zaszkodzić, niż przyspieszyć osiągnięcie oczekiwanych efektów. W przypadku zbyt małej ilości kalorii dostarczanych podczas dnia, organizm mobilizuje się do przetrwania, często wtedy zaczyna się proces zwiększonego magazynowania tłuszczu i palenia mięśni.
Dieta to także odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Minimum absolutne dla osoby dorosłej to 1,5-2l płynów w ciągu doby - nie tylko w czasie upałów, ale również w sezonie zimowym. Woda mineralna także dostarcza pierwiastków kluczowych dla układu immunologicznego, są to między innymi magnez i wapń.
Catering dietetyczny sprzymierzeńcem odporności
Dieta pudełkowa w Poznaniu, np. Catering dietetyczny SuperMenu, produkty dopasowane do Twoich potrzeb. Posiłki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i zbilansowane. Nie tylko syci, ale także dostarcza substancji niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu, w tym także układu immunologicznego. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania, przy jednoczesnej poprawie samopoczucia. Dobrej jakości produkty stosowane w cateringu dietetycznym SuperMenu zapewniają odpowiednią ilość mikro- oraz makroelementów. Posiłki są bardzo zróżnicowane, a dodatkowo istnieje możliwość dopasowania samej diety do swoich preferencji. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko podjadania niezdrowych przekąsek.
Zdrowa dieta sposobem na odporność organizmu - dodano: 2021-04-05