Przyczyną nadciśnienia tętniczego jest zła dieta i brak aktywności fizycznej. Terapia opiera się na unormowaniu wagi ciała, zmianie nawyków żywieniowych, wzmożeniu aktywności fizycznej (pod kontrolą prowadzącego lekarza) i leczeniu farmakologicznym. Konieczne jest też zaprzestanie palenia papierosów i zrezygnowanie lub duże ograniczenie picia alkoholu.
Nadciśnienie tętnicze można stwierdzić prostym badaniem polegającym na pomiarze ciśnienia krwi. Pomiar ciśnienia powinien mieć miejsce przy każdej wizycie w gabinecie lekarza.
Każdy z nas znając wartość swojego ciśnienia tętniczego jest w stanie stwierdzić, czy jest ono za wysokie, czy znajduje się w normie. Ułatwi to poniższa tabelka:
KATEGORIA
CIŚNIENIE SKURCZOWE
(w mm Hg)
CIŚNIENIE ROZKURCZOWE
(w mm Hg)
OPTYMALNE <120
<80
PRAWIDŁOWE
<130
<85
WYSOKIE PRAWIDŁOWE
130-139
85-89
NADCIŚNIENIE STADIUM I
140-159
90-99
NADCIŚNIENIE STADIUM II
160-179
100-109
NADCIŚNIENIE STADIUM III
180
110
Jeżeli stwierdzisz u siebie za wysokie ciśnienie, pamiętaj by udać się do lekarza i dietetyka, w celu zapobieżenia ewentualnym powikłaniom choroby.
Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Leczenie żywieniowe nadciśnienia tętniczego opiera się na:
* redukcji masy ciała (każdy zgubiony kilogram przyczyni się do obniżenia wartości ciśnienia)
* ograniczeniu spożycia tłuszczu ogółem (obniżenie spożycia mięsa tłustego, słodyczy, rezygnacja z niektórych technik kulinarnych, jak smażenie)
* zwiększeniu udziału tłuszczy roślinnych w diecie (jako składnik sałatek, surówek, w postaci olejów roślinnych)
Nadciśnienie tętnicze - dodano: 2007-01-29